geschiedenis

de geschiedenis van kunstschaatsen

1hoe is de schaats uitgevonden

2kunstschaatsen vroeger

3Sjoukje Duikstra & Joan Haanappel

hoe is een schaats uit gevonden

1000 jaar geleden of eerder begon men te “schaatsen” . Toen hadden ze nog geen ijzer uit gevonden dus deden ze dat met botten van geslachte of dode dieren. Die maakten ze een beetje scherp, bonden ze met touwen onder hun voeten vast en zo kwamen ze al een beetje vooruit. Toen er ijzer uit werd gevonden waren er al vrij snel  ijzeren schaatsen in plaats van schaatsen van botten. Nederland is het enige land waar zoveel mensen schaatsen. Ook in Noorwegen schaatsen veel mensen maar lang niet zoveel als in Nederland. Er ligt daar meestal te veel sneeuw op het ijs. Nederland heeft ook de schaats uitgevonden. 

hoe is kunstschaatsen ontstaan?

je kan niet presies weten hoe het bestaan is maar hier een stukje van toen het net was

 

De geschiedenis van kunstrijden is groot, het is al lang geleden uitgevonden, alleen toen hadden ze nog geen mooie pakjes of mooi gespoten schaatsen. Vroeger schaatsten ze met schaatsen die van hout waren. Er werden toen ook al kunstjes gedaan maar toen hadden ze er nog geen namen voor of in ieder geval niet die we nu hebben. In de geschiedenis van het kunstrijden  zijn heel veel sprongen en figuren genoemd naar wereldkampioenen zoals  Mr. Rietberger en Mr. Salkov

Sjoukje Duikstra &Joan Haanappel

 

 

Joan Haanappel (Den Haag, 13 november 1940) is een voormalig Nederlands kunstrijdster op de schaats en is sportverslaggeefster geweest bij Eurosport.

Zij begon haar sportcarrière in Den Haag bij de ijsclub Houtrust. Vanaf midden jaren '50 zorgden zij en de één jaar jongere Sjoukje Dijkstra voor successen in een sport die daarvoor in Nederland nauwelijks bekend was.

Aanvankelijk had Haanappel het meeste succes van de twee. In 1954 debuteerde ze op de Europese kampioenschappen kunstschaatsen in Bolzano. In 1955 won zij de eerste van vier Nederlandse titels. Alhoewel zij niet Dijkstra's sprongkracht had compenseerde zij dit met meer stijl en souplesse. In latere jaren bleek Dijkstra de succesvollere.

Joan Haanappel won driemaal een bronzen medaille op Europese kampioenschappen. Ook deed zij tweemaal mee aan de Olympische Winterspelen. Als vijftienjarige eindigde zij op de Spelen van 1956 op de 13e plaats (één plaats achter Dijkstra). In Squaw Valley bij de Spelen van 1960 werd zij vijfde. Na het WK van dat jaar zette zij een punt achter haar wedstrijdloopbaan en werd zij eerst professional bij de Wiener IJsrevue en later bij de Holiday on Ice.

Vanaf 1975 gaf Haanappel jarenlang commentaar bij het kunstrijden voor Studio Sport en later bij Eurosport. Zij is lid geweest van het bestuur van de KNSB (sectie kunstschaatsen). Zij is woonachtig in België.

In 1997 was zij als commentator te horen in het programma Voor ons hoeft het niet van Bert Visscher tijdens de verplichte kür.

Op 12 november 2008 ontving Joan Haanappel uit handen van staatssecretaris Jet Bussemaker een koninklijke onderscheiding